top of page

Weetjes over verandering

- Een nieuwe gewoonte leren is een stuk makkelijker dan een oude afleren: herkenbaar?

- Het duurt gemiddeld 100 dagen om een nieuw gedrag aan te leren (en 20 minuten om het weer af te leren)

- Veranderen vraagt veel doorzettingsvermogen!

- Veranderen houdt je scherp.

Zelf aan de slag

Gedragsverandering gaat zeker niet vanzelf. Maar oefenen helpt! Bekijk op deze pagina vast eens even hoe jij eigenlijk naar verandering kijkt. Gecharmeerd van deze aanpak? Maak dan vrijblijvend een kennismakingsafspraak.

Doe verander dingen

Verandering gaat over patronen.  Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Wil je veranderen, dan is het interessant om eens iets te doen wat je nooit doet. Het is bewezen dat je hersens daar flexibeler van worden.

 

En het kan heel simpel zijn:

zoals:

Ga eens naar winkels waar je nooit komt.

Kijk eens op de website van een politieke partij waar je nooit op zou stemmen.

Zet eens een dag je telefoon uit.

 

Ik ben benieuwd of je een effect merkt.

Stel verandervragen

Bedenk eens één ding dat je zou willen veranderen.  Wat is er nodig om dat te bereiken? Wie zou je daarbij kunnen helpen? En wat zou morgen het eerste zijn dat je anders zou gaan doen?

Zelf wilde ik bijvoorbeeld minder suiker eten. Ik heb de cruesli boordevol suiker vervangen door fruit en noten en voel me een stuk beter!

Ook werd ik er gek van dat ik elke dag moest rennen voor de trein. Hoe simpel het ook is , ik had er eerder echt niet aan gedacht (meteen de kracht van ingesleten patronen). Ik vertrek het afgelopen halfjaar 5 minuten eerder van huis en begin de dag een stuk relaxter.

Dit zijn simpele voorbeelden, en de praktijk is vaak natuurlijk veel weerbarstiger, maar het geeft een mooi inzicht in hoe patronen werken.

 Wat vind jij van verandering?

Hoe denk jij eigenlijk over verandering? Heb je er wel vertrouwen in? Denk je dat het onmogelijk is? Of alles daar tussenin? En zou het een verschil maken als je deze gedachten kun vervangen door andere gedachten? Welke gedachten zouden dat dan zijn?

Ik

Ik ben benieuwd of deze gedachten van jezelf bekend waren, of je jezelf beter hebt leren kennen. 

Oefenen in veranderen

bottom of page